Gyorsan jövő inger, amit a közhiedelem szerint nem, vagy nagyon nehezen lehet elfojtani. Az emberi szervezet természetes védekezését jelenti, hiszen a tüsszentés közben nagy sebességgel távozó levegő a légutak alapos tisztítását szolgálja. Általában a légutak irritációjára adott természetes válaszreakció.
Amennyiben nem sikerül visszafojtani, az orra és a szájra szorított zsebkendővel a hang és a mozdulat illedelmességből  tompítható.
 

 

Illik a tüsszentést a tüsszentő egészségére kívánni, ám feltűnés nékül. A magyar „Egészségére” kívánsággal egyenértékű angolul a „Bless you”, németül a „Gesundheit”.

Társaságban a tüsszentő közvetlen környezetéből várható csak el az egészségére kívánás, és mindig a társasági alkalmat – társalgást, előadást – legkevésbé zavaró módon, halkan, gesztust jelző odanézéssel és fejbiccentéssel. Távolabb ülőktől, állóktól a tüsszentés puszta észrevételezése és szükségtelen.

Illetlen a tüsszentéssel viccelődni, és a klasszikus jókívánság helyett valami modoros, vagy humorosnak vélt, netán politikai kívánságot mondani.  Ugyancsak nem illik kiabálva az egészségére kívánni valakinek, és rossz ómen azonnal az egészsége felől érdeklődni.

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr671302491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása