Az orrnyálkahártya feladata a belélegzett levegő tisztítása, felmelegítése és párásítása, ezért erekben gazdag, állandóan nedves a felszíne, és az ott lévő csillószőrökön megtapadnak a szennyeződések

Az orrdugulás és az orrváladékozás teljesen megakadályozhatja, hogy az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, ami súlyos következményekkel járhat.

Ha ugyanis szájon át lélegzünk, nincs ami megszűrje a belélegzett levegőt a szennyeződésektől, és a felmelegítés is hiányzik. Ez a hideg és esetleg kórokozókat is tartalmazó levegő további fertőzések forrása lehet.

Hidegben, vagy a nyálkahártya szárazsága esetén náthát okozó vírusok vagy baktériumok tapadhatnak meg a nyálkahártyán. Ezeket a szervezet bőséges váladéktermeléssel próbálja meg eltávolítani, amit fokozott helyi vérátáramlással jár, és ez okozza a nyálkahártya-duzzanatot, vagyis az orr bedugulását.

Allergia esetén az allergiát okozó részecskék, például pollen, por, stb. jelenlétére túl hevesen reagál az orrnyálkahártya, és ezért dagad be és termel sok váladékot.

Forrás: webbeteg

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr841722159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása