Csúcsidőszakában van a ciprus- és tiszafafélék virágzása, erősödik a nyár, a kőris, a szil, a nyír és a fűz pollenszórása.

A napsütéses, meleg idő következtében a 12. héten az országos összpollenterhelés nagy mértékben emelkedett – az előző heti terhelésnek közel kétszeresét mérték, ami magasabb, mint az előző évi legmagasabb heti összpollenszám - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentésében. Az átlagos tendenciától eltérően néhány állomáson csökkent az összterhelés – a legerősebben Pécsett, Zalaegerszegen és Győrött.

Csúcsidőszakában van a ciprus- és tiszafafélék virágzása, erősödik a nyár, a kőris, a szil, a nyír és a fűz pollenszórása, lecsengőben van az égeré és a mogyoróé.

A legtöbb helyen a ciprus- és tiszafafélék (Cupressaceae/Taxaceae) virágpora volt jelen legnagyobb mennyiségben a levegőben – Egerben, Győrött és Veszprémben több napon, egy-egy napra másik 5 városban is nagyon magas szintet ért el, a többi állomáson magas szintet mértek. Az éger (Alnus) pollenszórása túljutott csúcsidőszakán, azonban Egerben, Miskolcon és Salgótarjánban még regisztráltak nagyon magas koncentrációt, a legtöbb helyen közepes, 5 városban magas szintet mértek. Többszörösére emelkedett a nyár (Populus) pollenjének koncentrációja – a legtöbb városban magas, ill. 5-ben még csak közepes, Szolnokon, Pesten és Kecskeméten azonban már nagyon magas koncentrációt is regisztráltak. Nagy mértékben felerősödött a kőris (Fraxinus) virágporszórása – Békéscsabán és Szekszárdon elérte a nagyon magas, Szegeden és Győrött a magas szintet, ettől eltekintve közepe szintet detektáltak. Lecsengőben van a mogyoró (Corylus) virágzása is – bár 5 állomáson egy-egy napra még elérte a magas szintet, leginkább csak közepes koncentrációban volt jelen a csapdákban.

Több mint 10-szeresére emelkedett a szil (Ulmus) összpollenszáma – napi koncentráció értéke Szekszárdon elérte a magas szintet, a többi helyen közepes, Salgótarjánban csak alacsony szintet monitoroztak. Felerősödött a nyír (Betula) pollenszórása is – Szekszárdon és Győrött már magas, 7 városban közepes, a többiben alacsony koncentrációban regisztrálták. A fűz (Salix) virágporának koncentrációja is emelkedett – a legtöbb helyen közepes szintet mértek.

Növekedett a kültéri allergén gombaelemek mennyisége is – 4 állomáson magas szintet ért el.

Forrás: weborvos

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr81899472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása