Az allergiás betegségek száma az egész világon, így Magyarországon is folyamatosan nő. Hazánkban hozzávetőleg kétmillió embert, tehát minden ötödik magyart érinti az allergia valamilyen formája. Az allergiás reakció kiváltásáért valamilyen – az emberi szervezettől idegen – fehérje felelős. Ennek forrása lehet növény – pollen, zöldség, gyümölcs -, állat-toll, szőr, atka, tej, vagy szervetlen anyag (fémek, porok) is. Leggyakoribb egyébként a légúti allergia, amely lehet szezonális: ilyen a szénanátha, vagy egész évben jelentkező por- és poratka-allergia.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

Lándzsás útifű: gyulladáscsökkentő, nyákoldó, köhögési ingert csökkentő hatású, ezért a felső légúti hurutok mellett allergiában is jól használható.
Hársvirág: köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, feszültségoldó.
Szemvidítófű: nyákoldó és érösszehúzó hatású. Ez utóbbi különösen jól hasznosítható kötőhártya-gyulladáskor. Ilyenkor teával borogatást készíthetünk vagy szemfürdőnek használhatjuk.
Gyömbér: javítja a tüdő és az emésztőrendszer működését.
Apróbojtorján: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő. Javítja az emésztést, regenerálja a gyomor- és a bélnyálkahártyát, ezáltal csökkenti az allergének kóros mértékű felszívódását a bélrendszerből. Ez utóbbi hatással rendelkezik a körömvirág és a cickafark is.
Fokhagyma: immunerősítő, antibakteriális és nyákoldó hatású, általános stimuláló. A gyógyászatban az egyik legrégebben használt fűszernövény. Magas B-, C-vitamin- és flavonidtartalmú. Ne feledjük, hogy főzés, sütés hatására jótékony hatása megszűnik. Stimuláló hatásuk miatt allergiásoknak előnyös a hagyma, torma, mustár, zsázsa, valamint az almaecet fogyasztása is.
Ginseng: stressz csökkentő, energetizáló hatású, stimulálja az immunrendszert.
Bíbor kasvirág: helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát. Az optimális hatás érdekében kéthetes ciklusokban alkalmazzuk!
Roibos tea, más néven vöröstea. Egy Dél-Afrikában élő cserje fiatal hajtásaiból készül. Az utóbbi években egyre népszerűbb, mivel kellemes íze mellett sok kedvező hatása van. Koffeint és teint egyáltalán nem tartalmaz, csersavakban szegény, ezért érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Számos ásványi anyagot (kálium, kalcium, magnézium, mangán, fluor, réz, cink, vas-, flavonidokat, rutint és kvercetint) tartalmaz. Erős antioxidáns, immunerősítő és érvédő hatású.

 

További hasznos információk allergia esetén: http://arecalba.hu/

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr461280070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása