Már régóta ismert, hogy a fiúk körében gyakoribb az allergia, mint a lányoknál. Amerikai kutatók egy tanulmányban azt állítják, hogy a férfiak légútjainak érzékenysége az évek múltával csökken.

A fiúk nagyobb eséllyel növik ki az asztmát, mint a lányok. Erre az eredményre jutottak amerikai tudósok, miután  több mint 1000 gyermek légútját vizsgálták. Az ingerlő anyagokkal szembeni érzékenység az idő múlásával csökkent a fiúk között, míg a lányok esetében ugyanolyan maradt, állítja a tanulmány. Kelan Tantisira, a Harvard Orvosi Karának munkatársa egy bostoni szaklapban számolt be a kutatás eredményeiről:
A vizsgálat alatt a gyerekeknek 9 éven keresztül évente 8-9 alkalommal kellett részt venniük egy vizsgálaton, mely alatt tüdejüket ingerelték. Az úgynevezett metacholinteszt alkalmával a metacholin nevű anyag a hörgőkre olyan szűkítő hatást gyakorol, ami hasonló ahhoz, amit egy asztmás roham során élnek át.
Csaknem kétszeres a különbség a nemek között.
Éppen 9 év elteltével a kutatók végül egyértelmű tendenciát mutattak ki. Míg az az adag, ami a hörgők szűküléséhez vezetett az évek során, a fiúk esetében egyre nagyobb volt, addig a lányok körében az összeszűkölést kiváltó gyógyszeradag mennyisége nem változott.

16 évesen a fiúknál átlagosan kétszer akkora adagra volt szükség, mint a lányoknál, hogy ugyanazt a reakciót elérjék. 18 évesen a lányok mindössze 14 százalékánál volt tapasztalható a légutak érzékenységének csökkenése, míg a fiúk 27 százalékánál volt ugyanez tapasztalható.

A tanulmány eredményei segítenek megmagyarázni, miért tapasztalhatók nemi különbségek az asztma esetében. A Tantisira vezette kutatócsoport vizsgálatai még nem értek véget: a kísérleti alanyok legtöbbje már nagykorú, így lehetségessé válhat egy második tanulmány elkészítése, melyben főként azokat a személyeket vizsgálnák, akiknél időközben megszűnt az asztma.

Forrás: WEBBeteg

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr691328287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása