Fejlettek betegsége...,
2004-ben készítették azt a globális felmérést (Global Burden of Asthma Report), melyből világosan kitűnik, hogy az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség szerte e világon, még aggasztóbb azonban, hogy a betegszám rohamosan növekszik. Orvosok és szociológusok egyetértenek abban, hogy minden valószínűség szerint a fokozódó urbanizáció szaporítja a betegek számát. Erre bizonyíték, hogy az ipari nagyhatalmak, az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland regisztrálták a legtöbb beteget, de ugyancsak érintettek a rohamosan iparosodó országok is, Brazília, Peru, Dél-Afrika. Valamivel kevesebb az asztmások aránya Oroszország és Kína területén, az iparosodottabb régiók azonban itt is kimutathatóan érintettebbek.

...de az elmaradottabbak halnak bele!
Az asztma súlyosságát és az általa okozott halálesetek számát tekintve azonban fordított a helyzet. Amint ez várható, a fejlődő országokban kevesebb ugyan a beteg, megfelelő színvonalú kezelés híján azonban sokkal súlyosabb formában jelentkezik a kór, és viszonylag sokan vesztik életüket halálos kimenetelű asztmaroham miatt. Ennek megfelelően Kanadában, Nagy-Britanniában és Finnországban alig hal meg valaki asztmában, az amúgy kevésbé sújtott ázsiai országokban vagy Mexikóban viszont sok halálesettel kell számolnunk.

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr262191051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása