2009.07.30. 18:47
Immunterápia és allergia
Amerikai kutatások szerint a szénanáthás gyerekeknél immunterápiával megelőzhető az allergiás asztma kialakulása.
Az amerikai allergia, asztma és immunológia társaság nemrég új ajánlásokat adott ki az úgynevezett immunterápiával kapcsolatban. A legújabb kutatásokból kiderült, hogy amellett, hogy hatékonyan kezelhető vele a szénanátha, az allergiás asztma és a rovarcsípésekre adott allergiás reakció, az immunterápiával meg lehet akadályozni, hogy a szénanáthás gyerekekben később kifejlődjön egy allergiás eredetű asztma és ezzel a társaság véleménye szerint csökkenthető az ezzel kapcsolatos halálozás is.
Az új irányelvek szerint a következőknek javasolt ez a bizonyos immunterápia: akiknél kimutatható, hogy bizonyos speciális allergének beadása után immunanyagok termelődnek, akiknél a gyógyszerelés nem eredményes, illetve azoknál, akik szeretnék elkerülni a hosszantartó gyógyszeres kezelés mellékhatásait. Ez a terápia abból áll, hogy apró, de fokozatosan növekvő adagokat adnak be abból az anyagból, amelyre a beteg allergiás tünetekkel reagál, pontosabban egy ezekből készült tisztított kivonatot. Ennek hatására a beteg érzékenysége fokozatosan megszűnik. A kezelés kockázata minimális. Egy elemzés szerint egy amerikai kórházban csaknem tízezer betegnek mintegy egymillió immunterápiás injekciót adtak be és egyetlen haláleset sem fordult elő.
A Harward Egyetem és a harwardi orvosi egyetem kutatói kimutatták, hogy a globális felmelegedés miatt lényegesen megnőhet a parlagfű virágporának mennyisége a levegőben, amely nagyon sok allergiás betegnek okoz hosszantartó kellemetlen tüneteket a nyár vége felé. A kutatók kísérleti parlagfű parcellákon is vizsgálták, hogy hogyan nő a virágportermelés a levegő széndioxid tartalmának a növekedése hatására. Ennek a gáznak a mennyisége az ipari forradalom óta mintegy 30 százalékkal növekedett a levegőben és a következő 50-100 évben várhatóan megduplázódik.
A kutatók azt találták, hogy a széndioxidban gazdagabb levegőben 61 százalékkal nőtt a növények virágportermelése. Egy amerikai allergológus szerint a szoptató anyák étrendjük bizonyos változtatásával elkerülheti, vagy késleltethetik az allergiás reakciók megjelenését csecsemőjüknél. Mindez elsősorban azokban a családokban érdekes, ahol gyakori az allergia előfordulása. Az anyáknak a szoptatás idején érdemes tartózkodnia különböző általában allergiát okozó ételektől, mint amilyen az amerikai mogyoró, a tojás és a tehéntej.
A becslések szerint legalábbis Amerikában, a gyerekek mintegy 6 százalékánál fejlődik ki valamilyen allergia kétéves korig. Azokban a családokban, ahol a korábbi generációkban előfordult az allergia, ez a kockázat két-háromszoros. A kutatók szerint ezeknél a csecsemőknél ajánlatos minimum hat hónapos, de ha lehet egyéves korig a csecsemőt csak anyatejjel táplálni, vagyis szoptatni. Az allergológusok szerint fontos lenne az anyák figyelmét felhívni az ételallergiák súlyosságára.
További hasznos információk: Sóterápia
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.