Az allergia a negyedik legfontosabb nem-fertőző betegséggé vált világszerte az érintettek aránya az iparosodott fogyasztói társadalomban eléri a 30%-ot.

A parlagfű gyakran okoz az arra érzékeny személyeknél szénanáthát. A betegség a mindennapi életvitelünket jelentősen befolyásolja. Csökkenti a teljesítőképességet a munkában és tanulásban egyaránt. Alvászavarhoz és a fenti panaszokon keresztül kimerültséghez vezet. Tünetei a közönséges meghűléshez hasonlóak: hirtelen jelentkező, vízszerű orrfolyás láz nélkül, tüsszögésekkel, amik jelentkezhetnek rohamszerűen is és kísérheti szem- és torokviszketés is. Az egyik leggyakoribb kiváltója a virágzó növények szabad szemmel nem látható virágpora.

Az allergiás tüneteket úgy szüntethetjük meg, ha kiküszöböljük életterünkből az allergént. Ez szénanátha esetén szinte lehetetlen, de számos apró praktikával a pollennel való "találkozást" mérsékelhetjük, ha tudatosan csökkentjük az allergénnel való érintkezést.

 

Mit tehetünk?

  • Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsünk a szabadban.
  • Éjjel se tartsuk nyitva a hálószoba ablakát.
  • Hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt mossunk, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.
  • Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzuk a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzunk.
  • Cipőnket naponta tisztítsuk nedves ruhával, töröljük át.
  • Ruhánkat naponta cseréljük és mossuk, mert a pollen könnyen rátapad.
  • Gyakran cseréljük az ágyneműt is.
  • Kerüljük a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.
  • Jó, ha tudjuk, hogy szeles napokon nagyobb a pollenterhelés, viszont magas helyeken, hegyek között, illetve eső után, magas páratartalom esetén a pollenszám alacsonyabb.

Az allergiás nátha tüneti kezelését fül- orr- gégész vagy allergológus szakorvos határozza meg a tünetek jellege és súlyossága alapján. Úgy választ a rendelkezésére álló tabletták, orrcseppek, szemcseppek, orr-spray-k közül, hogy közben odafigyel a páciens kísérő betegségeire is. Ha a pollenallergia ismert tünetei mellett köhögés vagy nehézlégzés is jelentkezik, azonnal tüdőgyógyászhoz kell fordulni, mert ezek a tünetek már az allergiás folyamat továbbterjedését mutatják az alsó légutak, a tüdő felé.

 

Forrás: "Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr131309657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása