Van-e összefüggés a táplálkozás és az allergiás eredetű légzőszervi betegség, az asztma tünetmentesítése, kezelése között? Segíthetünk-e az asztma leküzdésében jól megválasztott ételekkel? Bármilyen furcsa is első hallásra, igen!

Az
asztmás roham kialakulása - számos vizsgálat szerint - megakadályozható a gyulladásos reakció visszaszorításával. Ebben a folyamatban játszanak szerepet azok az ételek, vitaminok, ásványi anyagok, amelyek a felszabaduló szabad gyököket közömbösítik: ezeket antioxidánsoknak hívjuk. A C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, az omega-3 zsírsav és a magnézium nagy szerepet játszanak az allergiás reakció megelőzésében.

Két átfogó amerikai tanulmány bizonyította, hogy a több C-vitamint fogyasztók körében kevesebb krónikus légúti betegség fordul elő. Gary E. Hatch vizsgálatai szerint javasolt a napi C-vitamin-bevitelt 200 mg-ra emelni. Néhány zöldség-gyümölcs, amelyben kiemelkedően sok C-vitamin van: csipkebogyó, zöldpaprika, brokkoli, padlizsán, kelbimbó, karalábé, kivi, papaya, karfiol, narancs, fejes káposzta, grépfruit, mandarin.

A másik alapvető javallat, hogy az allergiára hajlamos, illetve asztmás családokban még jobban kellene vigyázni arra, hogy a táplálék ne tartalmazzon allergéneket, vagy olyan anyagokat, amelyek hozzájárulhatnak az allergia kiváltásához. Lehetőség szerint kerülni kell a tartósítószereket, adalékanyagokat, és ügyelni arra, hogy a magas rizikójú csecsemő 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon és első életévében a tápláléka tehéntej-, tojás-, és halfehérje-mentes legyen.

További hasznos tanácsok asztma esetén: Sóterápia

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr881328167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása