Az allergiával együtt az asztma korunk népbetegsége. Az asztma rohamokban jelentkező légzési nehezítettséget okozó kórkép. A betegség azért alakul ki, mert vagy a légutak gyulladása, vagy a különböző külső ingerekre adott fokozott válaszreakciók következtében légúti szűkület jön létre. A betegség általában rohamokban jelentkezik, a gyógyszeres kezelés hatására a tünetek oldódnak, illetve az esetek többségében megszűnnek. A betegség gyermek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet. 

Az asztmás betegek esetében a légúti obstrukció, azaz a hörgők szűkülete több tényező együttes hatására jön létre. A betegség kialakulásában a hörgők falában lévő simaizomzat görcse, a fokozott nyáktermelődés, a légúti nyálkahártya ödémája, illetve a sérült nyálkahártya leválása egyaránt szerepet játszanak. Az asztmás betegekre a légutak külső ingerekre történő túlzott reakciója, ún. hiperreaktivitása jellemző, amely a kis hörgők falában lévős simaizom összehúzódásához vezet. Utóbbi okozza a hörgők szűkületét, és a következményes légzési nehézséget.

 



Az asztma kialakulásában jelentős szerep jut az allergiás folyamatoknak. Az allergiás reakció során gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, melyek hörgőgyulladást okoznak, következményes hörgőszűkülettel. A betegség súlyossága, illetve a betegek gyógyszerigénye a gyulladás súlyosságával arányos. A leggyakoribb kiváltó allergének közé tartoznak a pollenek, az állati eredetű anyagok (szőr, toll, poratka, illetve annak ürüléke), gyógyszerek, vegyszerek (pl. hígító, benzin), valamint egyes élelmiszerek (tej, tojás, liszt). Azonban nem cs

ak allergiás eredetű tényezők válthatnak ki asztmás rohamot. A tüneteket bizonyos gázok (szmog, dohányfüst, stb.) belégzése, egyes vírusfertőzések, fizikai megterhelés, illetve lelki tényezők, mint például a szorongás és a stressz ugyancsak provokálhatják.

Az utóbbi időben kimutatták, hogy a betegség kialakulása a környezeti hatásokon kívül, örökletes tényezőkkel is összefügg. Azoknál, akiknek a családjában előfordul allergiás betegség, illetve asztma, gyakrabban lehet számítani asztmás megbetegedés kialakulására.


Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr521357988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása