Reményt adhat a dohányzó asztmásoknak, hogy a leszokással - legalább részben - visszafordítható a tüdőkárosodás. Holland kutatók megállapították, hogy amint megválnak káros szenvedélyüktől, javul a légutakat bélelő nyálkahártya duzzanata.
A dohányfüst fokozza a nyálkahártya megvastagodását, magyarázta Martine Broekema, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine decemberi számában megjelenő tudományos közlemény vezető szerzője, a Groningeni Egyetem kutatója. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a dohányzó asztmás betegek tünetei - a légszomj, a nyáktermelés - súlyosabbak, mint nem dohányzó társaiké.

147 asztmás beteg, 35 dohányzó, 46 ex-dohányos és 66 nem dohányzó résztvevőjük vizsgálata alapján Broekemaék bizonyították, hogy a dohányzók légutaiban több nyák termelődött, mint a sosem dohányzókéban. A két csoport tüdő gyulladásos profilja is eltérést mutatott. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy leszokást követően javul a légutakat bélelő nyálkahártya duzzanata, tette hozzá Broekema.

Forrás: Házipatika

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr821667149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása