Az elmúlt napokban a kedvezőtlen meteorológiai helyzet miatt a levegő szennyezettsége az ország számos területén jelentősen megemelkedett - közölte a környezetvédelmi tárca.

A szállópor koncentrációja - még a helyi szennyezéstől távol elhelyezett háttér mérőállomásokon is - meghaladja az egészségügyi határértéket, illetve több mérőállomás környezetében elérte vagy meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket is. A minisztérium ezért arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a forgalmas utakat, csomópontokat, aki teheti használja a tömegközlekedést, és ne fűtsön fával vagy szénnel. Az ország levegőminősége várhatóan a következő napokban javulhat - állítja a szaktárca közleményében. Mint írják, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint már megérkezett a déli, délkeleti szél, amelyet viharos lökések kísérnek. A változékony szeles, csapadékos időjárás kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

A levegőminőség romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti. Az ilyen betegségekkel élőknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek és súlyosbodhatnak a panaszaik. Az asztmásoknál szükséges lehet az egyéni védőeszköz használata.

Magyarországon 55 - ebből Budapesten 11 - automata monitorállomás műszerei mérik folyamatosan a levegő szennyezettségét. Az aktuális adatok az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján, az interneten tekinthetők meg (www.kvvm.hu/olm).

Forrás:  HáziPatika.com

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr331667227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása