Országosan csaknem kétszeresére emelkedett az allergén gombaelemek légköri mennyisége.

Lecsengőben van a fenyőfélék, végéhez közeledik a bodza pollenszórása, egyre erősödik a csalánféléké, a bálványfáé és a hársé, folyamatosan virágoznak a pázsitfűfélék, a lórom, az útifű, és a kende - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának 23. heti jelentésében, melyet az Országos Környezetegészségügyi Intézet közölt.

Országszerte minden állomáson messze kiugró mennyiségben regisztrálták a csalánfélék (Urticaceae) pollenszemeit – Tatabánya és Szombathely kivételével minden állomáson magas koncentrációban detektálták. A pázsitfűfélék (Poaceae) virágpora erősebb allergenitása miatt több helyen is nagyobb terhelést jelentett, koncentrációja a héten fokozatosan emelkedett – 5 városban nagyon magas, 9-ben magas, 3-ban közepes szintet ért el. A fenyőfélék (Pinaceae) pollenkoncentrációja az előző heti értékekhez képest már fokozatosan csökkent – országszerte legfeljebb közepes koncentrációban monitorozták. A héten ugrásszerűen megemelkedett a bálványfa (Ailanthus) virágporának mennyisége – a legtöbb helyen alacsony, vagy közepes koncentrációban már jelen volt a csapdában.

Erősödött a lórom (Rumex) pollenszórása is – Debrecenben, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Miskolcon már közepes szintet ért el. A bodza (Sambucus) virágporának koncentrációja kis mértékben magasabb volt, mint az előző héten, pollenszórása azonban már a végéhez közeledik – közepes koncentrációban csak Veszprémben, Miskolcon, Győrött és Mosdóson regisztrálták. Fokozatosan emelkedik az útifű (Plantago) virágporának koncentrációja – Nyíregyházán, Zalaegerszegen és Kecskeméten közepes szintet mértek. Emelkedik a hárs (Tilia) pollenkoncentrációja is – Nyíregyházán már közepes szintet detektáltak. Még nem minden állomáson regisztrálták a szelídgesztenye (Castanea) pollenszemeit, koncentrációja azonban Zalaegerszegen, Szekszárdon, Mosdóson és Pécsett is elérte a közepes szintet.

Országosan közel kétszeresére emelkedett az allergén gombaelemek légköri mennyisége – csak Szekszárdon, Szombathelyen és Tatabányán nem érte el a nagyon magas szintet.

 

 

Forrás: weborvos.hu

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr522131641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása