Egyes kutatók szerint a genetikai adottság nem változik olyan gyors ütemben, mint ahogy ezt az allergiások számának ugrásszerű növekedése indokolná. Sőt, az allergének száma, mint például füvek, fák pollenjei sem növekednek olyan gyorsan, mint ahogy a betegség előretörését tapasztaljuk.

A jelenséget, az allergia növekedését sokféleképpen próbálták magyarázni. Egyik ilyen magyarázat az úgynevezett "hygiaene hipotézis" adja a leghihetőbb magyarázatot, miszerint a magzatfejlődés alatt a korai kilökődés, elvetélés elkerülése miatt egy Th2 lymphocita populáció kerül túlsúlyba, mely védelmet biztosít, viszont allergiára hajlamosít.

Minden csecsemő születésekor hajlamosabb lenne az allergiára? A válasz igen, de születés után a további fejlődés nagyon hamar biztosítja azokat a feltételeket, melyek következtében a gyermekben Th1 lymphociták lesznek túlsúlyban, mert ezek már a korai bakteriális és vírusos fertőzés ellen védenek.

Az anyatejes táplálás, a nagyobb létszámú család, ahol egyik gyermek a másiktól kapja meg a fertőzést, "edzi", "kiképezi" és sikeresen elősegíti az immunológiai érést, a Th2-ről Th1-re történő váltást. Ehhez társul az úgynevezett "falusi életmód" is, a háziállatok közelsége, ahol a gyermek bélrendszerébe hamar bejutnak egyes baktériumok és endotoxinok, a kisgyermek pedig nem lesz hajlamos az allergia kialakulására.

Ezzel szemben a steril környezet, az antibiotikumok és vaccinák korai használata, a megváltozott táplálkozási szokások, az anya dohányzása gátolja a természetes Th2/Th1 átállást. A "nyugati életmód" - vagyis mikor a gyermek későn kerül kapcsolatba olyan baktériumokkal, melyekkel évezredeken keresztül már korán kapcsolatba került - jobban kedvez az allergia megjelenésének.

A környezetünkben egyre fokozódó légszennyezés is jobban elősegíti az allergiák megjelenését. Például a dieselmotorok által kibocsátott anyagok "agresszívebbé" teszik a polleneket, és elősegítik a légúti gyulladások fokozásával az allergia kialakulását, mivel a gyulladt nyálkahártyán keresztül könnyebben jut be a szervezetbe az idegen anyag, ami az allergiát kiváltja.

Forrás: Webbeteg - Dr. Brugós László, pulmonológus

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr281350811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása