Az asztmával együtt élők is utazhatnak, nyaralhatnak, csak nekik még jobban elő kell készíteni, végig kell gondolni utazásukat, mint egészséges társaiknak. Nem mindegy, milyen időpontot választanak: az üdülés, az utazás csak akkor lesz igazán pihentető, akkor töltheti fel a beteget egészséggel, erővel, energiával, ha a zavaró, illetve állapot-rosszabbodást kiváltó körülményeket a lehető legjobban sikerül kiküszöbölni.

Minden betegnek ismernie kell állapotát, azt, hogy milyen hatások járulnak hozzá az asztmás tünetek gyakoribbá válásához. Így például, akit a párás levegő, vagy a virágporban gazdag szeles idő, a nagyon meleg, vagy hideg időjárás irritál, vagy aki a fizikai megterhelést nem bírja, annak tanácsos ehhez alkalmazkodnia utazási terveinek kialakításában. Általában a pollenszegény hegyi, tenger melletti levegőn tett nyári sétákat ajánlják az asztmásoknak, míg a sivatagi forróság és poros szél, vagy a trópusi övezet páradús levegője, a nagy hidegben tett sítúrák nem nekik valók. Akinek nem áll módjában drága külföldi utazást tenni, annak is ajánlatos legalább azt végiggondolni, hogy például ne éppen abban az időben virágozzék az a növény, amelynek a pollenjére érzékeny, amikor nyaralni készül, vagy ha az állatszőrökre érzékeny, akkor jobb, ha lemond a romantikus falusi turizmus áldásairól.

Nyaralás, utazás előtt még egyszer keresse fel kezelőorvosát, és beszélje meg vele, mi a teendő az esetleges állapotrosszabbodás esetén, dolgozzanak ki egyéni kezelési tervet. Vigyen magával elegendő gyógyszert, inhalálót, természetesen roham esetére is. Ezeket mindig tartsa a kézitáskájában, ne tegye a többi poggyászába repülőgépen sem, hiszen az elveszhet, késhet. A repülőn, vonaton, autón is ügyelni kell az esetleges káros hatásokra, eszerint válassza meg a közlekedési eszközt, illetve azon az ülőhelyét, hogy elkerülhető legyen a dohányfüst, a nagy meleg, a hosszas várakozás, stb. Pollenidőszakban tartsa felhúzva a kocsi ablakát, hiszen vezetés közben egy váratlan roham, de akár tüsszentés-sorozat is balesetveszélyt okozhat. Amikor hosszabb tartózkodásra megérkezik a nyaralóhelyre, nézzen utána, milyen egészségügyi ellátást vehet ott igénybe, ha netán szüksége lenne rá: írja fel a mentők, az orvosi ügyelet telefonszámát. Hozzá fog járulni a nyugodt pihenéséhez az a biztonságtudat, hogy nem roham esetén kell kapkodnia.

Forrás: Házipatika 

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr21504721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása