A betegség kezelése több lépcsőből áll. A terápia során alkalmazott inhalációs (belélegezendő), hörgőtágító készítmények az akut roham alatt a hörgőfalban lévő simaizmokat ellazítják, és csökkentik ezáltal a hörgők szűkületét. Tartós szedésük nem szükséges, mivel a rohamok megelőzésében nincs szerepük.

Léteznek gyulladáscsökkentő hatású, kortikoszteroid-tartalmú készítmények, melyek néhány hét alatt fejtik ki hatásukat. Tartós alkalmazásukkal a rohamok kialakulásának előfordulása csökkenthető.

Az akut roham alatt a hörgőtágító gyógyszerek ismételt adásával lehet a panaszokat csökkenteni. Amennyiben a gyógyszer bevételét követő 10 perc múlva sem szűnnek meg a tünetek, a gyógyszer újabb adagja vehető be. A
nehézléggzés további fennállása esetén feltétlenül hívjunk orvost! A segítség megérkezésig próbáljunk nyugodtan mélyeket belélegezni, lehetőleg ülő helyzetben, mert ez csökkenti a légzési munkát. A felületes, kapkodó légzés a tüneteket csak rontja. Rosszul lévő gyermeket igyekezzünk megnyugtatni, illetve megmutatni neki a helyes légzési módot. Hideg, párás időben enyhítheti a tüneteket az ablak nyitása, azonban a tavaszi-nyári hónapokban, amikor a pollen-koncentráció magas, az ablakok kinyitását követően tovább romolhatnak a pollenallergia tünetei.

 

Forrás: Dr. Erlaky Hajna - origo (Egészség)

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr531357997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása