Ezen valószínűleg sokan gondolkodnak így a járvány kellős közepén. Az influenzavírusok egész évben léteznek, mégsem hallani arról, hogy valaki nyáron betegedne meg ebben az igen kellemetlen és bizonyos esetekben súlyos szövődményekkel járó nyavalyában.

Születtek persze az idők során mindenféle elméletek arról, hogy miért télen támad a régen spanyolnátha néven emlegetett influenza, és valamennyi igazságtartalma valamennyinek van.
Az egyik szerint például a járványok kialakulásának az az oka, hogy a hideg évszakban többet vagyunk zárt helyiségekben és kevesebbet szellőztetünk, így könnyebben átadjuk egymásnak a betegséget.
Más magyarázat azt emeli ki, hogy a szervezet D-vitamin szintje meghatározza, mennyire vagyunk ellenállóak az influenzavírussal szemben. Télen, amikor alig süt a nap, a legtöbbünk D-vitamin hiányban szenved, vagyis hajlamosabb elkapni a vírust.

A mai kutatások azonban megállapították, hogy az influenza kórokozója az alacsony abszolút páratartalmat kedveli, márpedig télen a hőmérséklettel együtt a levegő páratartalma is csökken. Nyáron, a meleg és páradúsabb levegőben hamarabb elpusztulnak a vírusok. A hideg és száraz időben azonban jól érzik magukat, tovább élnek gazdaszervezet nélkül is, például a kilincseken vagy a járművek kapaszkodóin. A hidegben ráadásul az emberek nyálkahártyái is kiszáradnak, így könnyebben megtapadnak rajtuk az influenzavírusok. Az elegendő nedvességet termelő nyálkahártyák egyébként segítenék a kórokozók kimosását a szervezetből.

Szakemberek szerint a mostani járványos időkben, amikor például a kórházakban is látogatási tilalom van, segíthetne a betegség kordában tartásában, ha növelnék a sok emberrel telezsúfolt helyiségekben a páratartalmat. Ez a melegebb benti levegővel együtt segíthetne a vírusok terjedését megakadályozni.

 

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr401606341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása